L’evolució tecnològica ha afectat de manera molt positiva una gran quantitat de sectors. El de les màquines d’elevació n’és un. I és que les que s’utilitzen avui dia estan molt més avançades que les que abans es deixaven veure a les empreses de construcció i d’altres àmbits.

Precisament a continuació aprofundirem en les màquines d’elevació que es posen a disposició dels constructors, esbrinant què són exactament, per a què serveixen i els tipus que existeixen.

Què són les màquines d’elevació i per què serveixen

Bàsicament parlem d’una maquinària pensada per facilitar una tasca que, sense aquests elements, és impossible de dur a terme o massa costosa a nivell físic. Ens referim tant a elevar com a baixar càrregues que solen ser de força quilos.

Convé destacar el fet que les màquines d’elevació, sigui quin sigui el tipus a què pertanyin, són segures si no és possible. Així doncs, les tasques que s’hi duen a terme poden ser realitzades sense témer per la integritat de les persones que estan a càrrec del projecte en qüestió.

Parlant de projectes, no només els obres poden tenir lloc amb aquesta maquinària. La seva versatilitat dóna peu al fet que sigui aprofitable pels professionals de molts altres sectors, sent un clar exemple el de la logística, un altre dels que recorren més als serveis de lloguer de màquines d’elevació.

Tipus de màquines d’elevació

Empreses tan experimentades com la nostra, que porta operativa des de l’any 1975, estan acostumades a tractar diàriament amb diversos tipus de màquines d’elevació. Cadascuna té unes característiques en concret que convé conèixer per prendre una bona decisió a l’hora de llogar la maquinària o fins i tot adquirir-la en propietat.

Plataformes elevadores

Comencem parlant d’una de les màquines d’elevació més variades que hi ha. Avui dia la xifra ascendeix a un total de cinc diferents, sent les articulades unes de les que més èxit cullen. En aquesta categoria cal distingir entre dos subtipus addicionals: elèctriques o dièsel.

El sistema articulat de les plataformes elevadores brinda un alt nivell de productivitat, podent dir-se el mateix dels altres sistemes com el telescòpic, el qual és idoni per arribar a alçades considerables. Concretament, el màxim és de 43 metres en total.

A la llista de plataformes elevadores cal afegir-ne d’altres més: les conegudes com a tot terreny que s’utilitzen molt en les obres i que destaquen per la seva versatilitat, els carretons industrials aptes per a tota mena de sectors i les plataformes de tisora, duent a terme aquesta última tant l’obertura com el tancament amb unes seccions l’aparença de les quals és similar a la d’unes tisores.

Carretons elevadors

Els carretons elevadors són vehicles que abasten una única plaça. El motor, el qual pot ser dièsel o elèctric, permet dur a terme el transport de tot tipus d’elements o mercaderies abastant distàncies de no gaires metres.

Tal com passa amb les plataformes elevadores, en parlar de carretons cal descriure diversos tipus que tenen moltes diferències. Les que són apiladores resulten ideals per a aquells magatzems on es tracta amb palets.

Les retràctils, per la seva banda, destaquen principalment perquè estan estables estables. L’estabilitat també és bona en parlar dels tractors d’arrossegament que tant es fan servir per tractar amb càrregues de pes considerable.

Uns dels carretons més usats avui dia són les transpaletes, havent-hi tant elèctriques com manuals. Aquestes darreres s’utilitzen sobretot en empreses que són públiques.

Escales d’alumini

Accedir a zones elevades és segur, pràctic i ràpid gràcies a les escales d’alumini. Amb elles tant els obrers com els treballadors d’altres gremis poden pujar a pisos de considerable altura sense que això signifiqui comprometre’n la integritat.

L’alt nivell de seguretat que arriben a les escales d’alumini ve donat per la gran rigidesa de què fan gala. A aquest aspecte tan positiu cal sumar-ne un altre: la torsió no passa factura al conjunt, el qual és molt resistent.

Hi ha una gran quantitat d’escales d’alumini, de manera que les empreses ho tenen fàcil a l’hora de llogar-ne una que satisfaci al cent per cent les seves necessitats. Entre les més utilitzades hi ha les telescòpiques, plegables i de suport. Sigui quina sigui l’elecció, en tots els casos parlem d’uns elements d’elevació que són fàcils de transportar i força lleugers.

Elevadors de material

A les obres és habitual haver d’elevar materials que tenen un gran pes. Tots aquests poden ser tractats amb aquestes màquines d’elevació. Crida l’atenció com són de petits i versàtils, així com la seva lleugeresa, traduint-se tot això a poder traslladar-los sense requerir dos operaris o més. Una sola persona es veu capaç de tractar amb les càrregues, així com el conjunt en si.

Com que són elements tan compactes, si cal passar per alguna porta o qualsevol altra zona força estreta, no sorgeix cap dificultat a l’hora de fer-ho.

Encara que depèn de cada model, alguns permeten elevar materials de fins a una tona de pes, abastant una alçada màxima de sis metres en total.

Muntacàrregues

Continuant amb les alçades, cal parlar d’una de les màquines d’elevació més generoses en aquest sentit. I és que en el cas dels muntacàrregues, la xifra pot arribar a superar els cent metres.

Estem davant d’uns conjunts que són molt robustos. Gràcies a la versatilitat de les seves columnes triangulars, la compatibilitat és excel·lent amb diversos models diferents. En tots els casos, instal·lar el muntacàrregues és un procés senzill. En acabar, el nivell de seguretat és màxim, sobretot si s’instal·la a un buit d’ascensor.

Si les dimensions del treball a realitzar no són excessives, per exemple, per fer algun tipus de projecte de rehabilitació, el muntacàrregues es converteix en la màquina d’elevació més recomanable de totes.